Cât trebuie să mergem zilnic pentru o viață sănătoasă: cel puțin 8 mii de pași sau 6,5 kilometri

  • Health literacy



Un studiu internațional condus de Universitatea din Granada (UGR) clarifică obiectivul zilnic de pași și cum trebuie ei parcurși pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății, precum și reducerea riscului de deces prematur.

Deși extrem de benefic, obiectivul de 10.000 de pași pe zi, care provine din Japonia anilor ’60, a fost popularizat fără susținere științifică puternică. UGR clarifică acum că 7.000 de pași reduc semnificativ riscul de mortalitate cardiovasculară, în timp ce numărul optim de pași pentru reducerea mortalității generale este de aproximativ 8.000 de pași. Luând în considerare lungimea medie a pasului (76 cm pentru bărbați, 67 cm pentru femei), acest lucru înseamnă aproximativ 6,4 kilometri de mers pe jos în fiecare zi.

abonare

Publicat în Journal of the American College of Cardiology, studiul este primul care identifică numărul precis de pași asociați cu cele mai mari beneficii pentru sănătate. De asemenea, distinge valoarea adăugată a ritmului mersului; dacă mergem alert, obținem o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.

Persoană la plimbare în natură
Image by 춘성 강 from Pixabay

Meta-analiza pe care se bazează concluziile a cuprins date de la peste 110.000 de participanți din douăsprezece studii internaționale. Ce diferențiază acest studiu este stabilirea unor obiective concrete de pași. Pentru persoanele cu niveluri inițial scăzute de activitate, fiecare 500 de pași suplimentari pe zi pot îmbunătăți sănătatea, oferind o abordare personalizabilă și progresivă pentru creșterea activității fizice.

Nu s-au observat diferențe între sexe în beneficiile acumulate din creșterea numărului de pași. În plus, studiul subliniază că mijloacele de numărare a pașilor – smartphone-uri, ceasuri inteligente sau alte dispozitive – sunt irelevante; beneficiile rămân constante indiferent de metoda de urmărire.

Însă ar trebui să ne oprim după atingerea pragului de 9.000 de pași? Conform autorilor, nu există nicio limită asupra pașilor zilnici, deoarece nu există riscuri pentru sănătate chiar și la 16.000 de pași. Cu toate acestea, obiectivele ar trebui adaptate vârstei.

Acest studiu traduce recomandările generale privind exercițiile fizice – 150-300 de minute de activitate de intensitate moderată săptămânal – într-un format accesibil și măsurabil. Având în vedere că mulți oameni dețin acum smartphone-uri sau dispozitive purtabile capabile să numere pașii, constatările studiului facilitează o mai bună aderență la liniile directoare privind activitatea fizică individuală.

Ascultați comentariul Dr. Marius Geantă despre acest subiect în cadrul emisiunii Știința360, Radio România Cultural:

Citește și: